blazio blazio
1691
BLOG

Mój głos w sprawie chrzanu - notka powielkanocna

blazio blazio Kultura Obserwuj notkę 10

Ile jest chrzanu w chrzanie? Oto jest pytanie...

...które mnie dręczy od pewnego czasu. Mniej więcej od chwili, kiedy zorientowałem się, że nigdzie nie mogę znaleźć stuprocentowego chrzanu. O ile pamiętam, jeszcze 5 lat temu można było po przeczytaniu kilku etykiet trafić na właściwy chrzan konserwowany octem.

Dzisiaj, zamiast tego mogę znaleźć:

Chrzan staropolski "Motyl": Świeży korzeń chrzanu 61%, woda, olej roślinny, ocet, cukier, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, mleko w proszku. Regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu. Zawiera mleko i dwutlenek siarki.

(Nie wiem, co w nim jest staropolskiego, może to, że firma pracuje w systemach ISO 22000 i ISO 9001)

Chrzan tarty Tesco: chrzan 60%, woda, ocet spirtytowy, cukier, olej roślinny, sól, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, błonnik/guma guar – zagęstniki, dwutlenek tyanu – barwnik, pirosiarczan sodu – substancja konserwująca. Informacja dla alergików: Produkt zawiera siarczyny.

Chrzan tarty "Smak": chrzan 48%, woda, cukier, ocet spirytusowy, olej, sól, kwas cytrynowy, guma guar, guma ksantanowa, pirosiarczyn sodu, mleko w proszku

Chrzan tarty "Rolnik": chrzan 50%, woda, ocet spirytusowy, cukier, olej roslinny, kwas cytrynowy, blonnik pszenny, guma guar, E171, E223

"Moryń" - chrzan tarty na kwasku cytrynowym: korzeń chrzanu 60%, woda, cukier, sól, kwas cytrynowy, pirosiarczyn sodu

"Provitus" chrzan śmietankowy: chrzan 46%, woda, cukier, ocet, mleko w proszku, sól, stabilizatory: E415 E412 E410, kwas cytrynowy, pirosiarczyn sodu
*

Gdzie zwykły tarty chrzan bez gum i mleka w proszku?

Możemy go sobie przygotować w domu. Cofamy się więc do czasów sprzed 1869, kiedy to pan Heinz wprowadził na rynek swój pierwszy produkt.

Sytuacja jest do chrzanu. I nie wiadomo, kogo za to ochrzanić...

blazio
O mnie blazio

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura